מערכת החינוך, הן בארץ והן בעולם, מתבססת על לא מעט כלי מדידה והערכה, המשמשים אותה לא אחת בקביעת תכניות לימוד, הערכת נתונים חשובים ועוד. באמצעות כלים חשובים אלה יכולה מערכת החינוך לבחון ולנתח את איכות ויעילות תהליכי ההוראה והלמידה המיושמים בה, ובהתאם לקבל החלטות שונות הנוגעות לכך. בעזרת כלי המדידה וההערכה היא יכולה גם גם לאסוף נתונים אודות הישגי התלמידים, אודות מידת אפקטיביות תכניות הלימודים וגם על התפקוד המערכתי כולו, הרלוונטי לכיתות ואפילו עד לרמה הארצית.
רכזי הערכה ומדידה במערכת החינוך מהווים הגורם המקצועי האחראי על ניתוח והצגת הנתונים בפני מקבלי ההחלטות. תפקידם העיקרי הוא לאסוף את המידע באמצעות כלים ייעודיים, לנתח אותו להסיק מסקנות אודותיו, שישמשו כבסיס לקבלת החלטות פדגוגיות חשובות.
לימודי תואר שני במדידה והערכה בחינוך מציעים הכשרה מקיפה המשלבת שיעורים תיאורטיים ומעשיים כאחד. מסלול לימודי זה מקנה לסטודנטים ידע מעמיק הנוגע לשיטות מחקר, כלי הערכה וניתוח נתונים, ועושה זאת תוך שימת דגש רב מאד על היישום הפרקטי שלהם במסגרת החינוכית, כחלק בלתי נפרד מהתפקיד.
למי מתאימים לימודי תואר שני במדידה והערכה בחינוך
לימודי תואר שני במדידה והערכה בחינוך מתאימים לאנשי חינוך בעלי תואר ראשון, המעוניינים להתמקצע בתחום המדידה וההערכה. היא מתאימה במיוחד למורים, למנהלי בתי ספר, לרכזים פדגוגיים וכן לעובדי הוראה אחרים, המעוניינים להשתלב בתפקיד מאתגר ומעניין זה. בנוסף, תכנית זו מתאימה גם לבעלי תפקידים במערכת החינוך הבלתי פורמלית, המעוניינים לרכוש כלים נוספים לצרכי ניתוח והערכת תהליכים חינוכיים שונים מתוך מטרה להוביל ולקדם שינויים הנוגעים למסגרת שבה הם לוקחים חלק.
תנאי קבלה
תנאי הקבלה למסלול לימודי זה כוללים ממוצע של 80 לפחות בתואר הראשון ותעודת הוראה. במקרים מסוימים ייתכן ויתקבלו מועמדים מתחומים משיקים בעלי ניסיון חינוכי רב. בנוסף, נדרשים המועמדים גם לעבור ראיון קבלה אישי לצורך בחינת מידת התאמתם למסלול.
כמה זמן נמשכים הלימודים
משך תקופת הלימודים נקבעת על ידי המסגרת עצמה ומושפעת מהיקף התכנית, בין היתר. בדרך כלל היא נמשכת בסביבות שנתיים ומותאמת לעובדי הוראה ואנשי חינוך. כלומר, במתכונת של יום לימודים מרוכז אחד בשבוע, או יומיים, תלוי במסגרת. התכנית כוללת קורסים עיוניים, התנסות מעשית וכתיבת עבודת גמר מסכמת.
היכן לומדים
לימודי תואר שני במדידה והערכה בחינוך מוצעים במספר מסגרות אקדמיות מובילות בישראל כיום. למשל, מכללת סמינר הקיבוצים ומכללת סכנין. כל אחד ממוסדות אלה מביא אתו דגשים ייחודיים למסלול, למשל, מכללת סכנין מתמקדת בהכשרת רכזי הערכה למגזר הערבי.
כמה עולים הלימודים
עלות לימודי תואר שני אלה נקבעת על ידי המסגרת הלימודית עצמה, אך לרוב מקבילה לשכר הלימוד האוניברסיטאי לתואר שני, כפי שמקובל כיום. יחד עם זאת, אנשי הוראה החברים בתכניות "אופק חדש" או "עוז לתמורה" זכאים לגמול השתלמות ללימודים אלה ולהטבות בשכר. בכל מקרה, מומלץ מאד לבחון זאת לפני ההרשמה, כמו גם לבדוק בנושא מלגות.
אפשרויות תעסוקה לבוגרי הלימודים
בוגרי מסלול לימודי זה יכולים להשתלב במגוון מסגרות חינוכיות ובתפקידים שונים. למשל, רכזי הערכה בבתי הספר, תפקידי רכזים פדגוגיים ותפקידים שונים ביחידות ההערכה הן במשרד החינוך והן ברשויות המקומיות. תפקידים אלה כוללים הובלת תהליכי הערכה, ניתוח נתונים וסיוע בקבלת החלטות המתבססות על הנתונים שנאספו ונותחו. מעבר לכך, תואר שני זה פותח בפני בוגריו אפשרויות תעסוקה נוספת והזדמנות להתפתחות מקצועית, לרבות המשך לימודים לתואר שלישי. הם יכולים להשתלב במחקר ובהובלה של תהליכי חדשים במערכת החינוך.